Ceny energií 2016 a jak je ještě snížit

4. 12. 2015 20:08:31
V současnosti už jsou známy ceny elektřiny a plynu na rok 2016. Klesající cena komodit na burze a stále sílící konkurenční boj jednotlivých dodavatelů nahrává odběratelům. Nebo snad ne?

Na koncové ceny energií pro zákazníka má vliv celá řada faktorů. Běžný odběratel nemá čas je dopodrobna zkoumat, jeho cílem obvykle bývá snížení účtů. Je nicméně vhodné vědět, jakým způsobem toho docílit, kde hledat výhody a kde se skrývají rizika.

CENA DISTRIBUCE

Vyúčtovací faktura za energie se dělí na dvě základní položky – platbu za samotnou spotřebu (komoditu), tedy to, co prosvítíme a protopíme a na platbu za distribuci. Distribuční poplatky jsou regulovány a jejich výši každoročně stanovuje Energetický regulační úřad.

Tolik teorie, kde zbývá ještě podotknout, že regulace se týká i paušálu za jistič nebo třeba obnovitelných zdrojů.

Pro příští rok cena distribuce stoupá, a to o jednotky procent (řádově mezi 1 – 2%). Jako zásadnější se jeví fakt, že změny (ať již realizované – navýšení platby za jistič nebo ty, které zrealizovány budou – odvíjení regulovaných cen právě od hodnoty hlavního jističe) znevýhodňují zákazníky s menší spotřebou, zejména domácnosti a menší firmy.

I CENY ZA DISTRIBUCI JE MOŽNO SNÍŽIT

Paušální cenu samozřejmě ovlivnit nelze, nicméně hodnotu hlavního jističe už ano. Stejně tak i (relativně) související změnu sazby. Řešením je zamyslet se nad rozhodnutími komplexně, protože neodborná změna hodnoty jističe může znamenat potíže, které si není těžké domyslet.

U sazeb jsou přesně dána pravidla, kdy jsou změny možné. Někde lze změnu provést i „od stolu“ (jednotarify), jindy je stejně jako u jističů nutná návštěva revizního technika a specifická administrativa.

CENA KOMODITY

Na vývoj cen reagují dodavatelé různě. Ti velcí zachovávají tzv. udržovací strategii, razí dražší tarify s vírou, že klienti nebudou řešit případné změny. Ti menší, kteří bojují o každý odběr, naopak využívají příznivé situace a s cenami výrazně hýbou směrem dolů.

I NEJDRAŽŠÍ PRODUKT MÁ SVÉ ZÁKAZNÍKY

Nevěřte řadě placených článků o tom, že změna dodavatele neznamená takřka žádnou úsporu. Rozptyl mezi nejlacinějším a nejdražším produktem na trhu je řádově několik stokorun na každé MWh. I domácnost tak může snížit výdaje o pár tisícovek ročně. Srovnávače, které pro energie fungují obdobně jako ty pro spotřební elektroniku, existují. Pozor, většina je opět placená. Nezávislý je třeba tento http://kalkulator.tzb-info.cz

Vzhledem k tomu, že jsem sám zapojen do konkurenčního prostředí a blog by si měl držet nezávislost, více už neporadím. Jen dodám, že dodavatele je vždy vhodné před změnou prověřit - zavolat, napsat, přijít osobně nebo třeba jen hledat na internetu, informací je dnes už dostatek.

POZOR NA „KOUPENÉ“ DODAVATELE

Nejvýraznějším trendem z hlediska akvizice portfolia se stává pohlcení jednoho dodavatele druhým (převod 100% podílu). Je vhodné si čas od času ověřit, zda právě Váš obchodník s energiemi nepodlehl kouzlu většího partnera a nedošlo k prodeji. Pak se může a nemusí stát, že pro Vás přestanou platit určité podmínky, servis, standardy.

Česká verze liberalizace má svá specifika a mezi ně bohužel patří i to, že ti větší koupí ty menší. Může tak z mapy dodavatelů zmizet subjekt, který měl velmi dobrou pověst. Nezbývá než doufat, že se nedočkáme v budoucnu výrazného snížení konkurence a diktátu cen, ať již z hlediska potenciálních monopolů nebo třeba i státu a částečně tak neokopírujeme naše slovenské sousedy.

Autor: Michal Eisner | pátek 4.12.2015 20:08 | karma článku: 11.23 | přečteno: 425x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 15.20 | Přečteno: 156 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 910 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1546

Vše, co píši, vychází z mých osobních zkušeností a může Vám pomoci při rozhodování, koho zvolit za dodavatele a jak uspořit za energie.

www.jaknazmenudodavatele.cz
https://www.facebook.com/knihazmenadodavatele
www.michaleisner.cz

www.energienadruhou.cz

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...